JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Experimenteren met nieuwe online tools

Studenten maken kennis met nieuwe applicaties en gaan ontdekken hoe ze nieuwe apps kunnen inzetten om persoonlijke doelen te bereiken.

Experimenteren met nieuwe online tools
Tijdsduur:
60 min.
Mbo-niveau:
3/4
Benodigdheden:
AnswerGarden
In te zetten bij:
Mediawijsheid

Competentie

De student volgt technologische ontwikkelingen op de voet en probeert de nieuwste technologieën uit. De student onderscheidt daarbij zinvolle toepassingen van commerciële hypes en maakt zich nieuwe toepassingen eigen, tweakt deze naar behoefte, en integreert ze binnen een persoonlijk mediasysteem.

Lees hier meer over de verschillende mediawijsheid competenties

Thema

Tools en apps strategisch inzetten.

Lesdoelen

 • Student weet te verwoorden hoe applicaties zowel positief als negatief bijdragen aan zijn/haar eigen leven;
 • De student kan verschillende applicaties analyseren op basis van functionaliteit.

Te leveren producten

Korte presentatie over de werking van applicaties.

Beginsituatie

De student is een actief gebruiker van diverse nieuwe media.

Vooruitkijken - 10 min

Houseparty, Snapchat, Bunq, Twitter met een nieuwe vormgeving. Elke dag komen er nieuwe apps bij. Deze meesten zijn heel handig om strategisch te gebruiken. Je kan ze inzetten om snel een email te beantwoorden, je bankrekening bij te houden, een baan te vinden, mee te praten over van alles en nog wat, maar ook om posters te maken, je handtekening ergens onder te zetten, bonnetjes declareren etcetera.

Opdracht 1
Maak een AnswerGarden aan. Wil je weten hoe de educatieve tool werkt? Bekijk dan de instructievideo van het Practoraat Mediawijsheid.

Vragen die gesteld kunnen worden via AnswerGarden aan de studenten:

 • Welke apps gebruik jij vaak?
 • Waar gebruik je deze apps voor?
 • Heb je apps op je telefoon staan die je eigenlijk nooit gebruikt?

Uitvoering - 30 min

Opdracht 2
De studenten gaan experimenteren met applicaties. Maak groepen van drie/vier studenten. Geef ze de opdracht om 6 gratis apps te downloaden in de appstore of playstore. Het kan daarbij helpen om de studenten te verwijzen naar de catalogus van iTunes.

Laat ze in een groep elke applicatie analyseren door de studenten de volgende vragen te laten beantwoorden:

 • Waar kan je de app voor gebruiken?
 • Wat zijn voordelen van de app?
 • Wat zijn doelen die je met deze app kan realiseren?
 • Hoe kan jij de app inzetten om je doel te bereiken?
 • Want zijn nadelen van de app?
 • Zou je de app aan iemand aanraden? Waarom wel/niet?

Beslis vervolgens welke app jullie willen presenteren aan de klas.

Tip: een app zoals Magister is nu erg handig in het leven van een student. Je ziet je rooster en je kan je cijfers bijhouden. Wanneer de studenten straks niet meer studeren maar in het werkveld aan de slag gaan, kunnen er ook apps zijn die dan erg belangrijk zijn. Laat de studenten zoeken naar een app dat nu veel wordt gebruikt in de branche.

Voorbeeld
Analyseer hoe je de apps kan gebruiken:
Trello, (to do, doing, done) Je kunt met deze app je eigen to do lijstjes maken, maar deze ook delen met anderen en erin samenwerken.

Wat zijn voordelen:
Overzichtelijk wordt aangegeven wat ik nog moet doen, waar ik mee bezig ben en wat ik al heb gedaan. Ik kan er deadlines aan hangen en er handig mee samenwerken. Direct contact met mensen die in mijn project zitten. Ik weet waar iemand mee bezig is, zodat ik diegene kan helpen of aanvullen. Gebruiksvriendelijk.

Wat zijn nadelen:
Soms teveel informatie (overzicht raakt zoek)

Wat zijn doelen die je met deze app kan realiseren?
Plannen en samenwerken.

Hoe kan jij ze inzetten om je doel te bereiken?
Gestructureerd plannen en samenwerken. SMART doelen makkelijk overzien.


Opdracht vereenvoudigd

In plaats van het downloaden van nieuwe applicaties kunnen de studenten ook kritisch gaan kijken naar de apps die ze op hun eigen telefoon hebben staan. Laat de studenten eerst individueel een overzicht maken van alle applicaties. Vervolgens wordt er in een tweede kolom genoteerd waar de app voor wordt gebruikt. Welke toepassing heb je het vaakst nodig? Welke applicaties zou je eigen kunnen verwijderen?


Verdiepingsopdracht

Laat de studenten uitzoeken hoe de makers van de applicatie geld verdienen. Want hoe kan het dat een gratis app toch kan bestaan?

Sommige applicaties hanteren het ‘freemium-model’. Daarbij zijn de eerste stappen in de applicatie gratis, maar moet er voor bepaalde onderdelen in de app worden betaald. Andere applicaties verdienen geld doordat er advertenties worden aangeboden in de app (Frankwatching).

Terugkijken - 20 min

Korte presentatie over één van de zes applicaties die zijn uitgezocht. De groep beslist zelf welke applicatie voor hen favoriet is en wordt gepresenteerd aan de klas.

 

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze lessen vallen onder de Creative commons licentie