JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Ethiek

Waar ligt de grens? De documentaire ‘ The Newsroom’ laat zien hoe de redactie worstelt met ethische vraagstukken.

Ethiek
Tijdsduur:
60 min.
Mbo-niveau:
3 | 4
Benodigdheden:
Beamer en video
In te zetten bij:
Burgerschap | Mediawijsheid

Competentie

De student kan de uiteenlopende effecten van de medialisering op onze bestaanswijze analyseren en vanuit meerdere perspectieven belichten. Verdiept zich daartoe in de nieuwste inzichten en actuele discussies.

Lees hier meer over de verschillende mediawijsheid competenties

Thema

Nieuws en informatie verwerken.

Lesdoelen

De student kan aan het einde van de les beargumenteren wat de term nieuws voor hem/haar betekent. Waar ligt de grens? Moet nieuws altijd nieuwswaardig zijn of is entertainmentnieuws ook nieuws?

Te leveren producten

Eigen nieuwsitem.

Beginsituatie

De student heeft nog niet eerder de term ethiek gehoord en kan deze ook niet plaatsen.

Vooruitkijken - 40 min

Ethiek betekent nadenken over goed handelen. Dat lijkt logisch maar de grens tussen goed en kwaad is niet altijd even duidelijk.

Voorbeelden:

– als werknemer in de zorg kan het zijn dat je de uitslag van een medisch onderzoek te zien krijgt. Wat doe je dan met die informatie? Als je iemand goed kent, kan het verleidelijk zijn om de persoon in kwestie al in te lichten.

– Als mediaproducent kan het zijn dat je gebruik maakt van bronnen die beschermd moeten blijven. Wanneer politie of justitie vervolgens wil weten waar jouw informatie vandaan komt, kan je de druk voelen om je bron op te geven.

Als een consument het niet eens is met het nieuws dat gebracht wordt, kan je een klacht indienen bij de Raad voor de Journalistiek. Zij bekijken het voorval en kunnen het medium een straf opleggen, bijvoorbeeld rectificatie of een geldboete.

De documentaire The Newsroom van de VPRO gaat over verschillende morele keuzes. Wil je als redactie zoveel mogelijk kranten verkopen? Of zoveel mogelijks clicks op je website? Of denk je ook na over de mensen die voorkomen in het nieuwsitem? Kijk mee met de redactie.

Tip: het is een lange documentaire. Start de documentaire op 17:30 minuten.

Uitvoering - 20 min

Zoek op internet naar een nieuwsitem dat jij ethisch niet verantwoord vindt. Het mag een artikel zijn maar ook een radiofragment of een video. Na het lezen of bekijken van het nieuwsitem, ga jij er je eigen versie van maken. Dit doe je op papier. Laat het volgende weten in je uitwerking:

  • Welk nieuws zou jij wel brengen?
  • Wat laat je weg?
  • Zoek je misschien nog iets anders uit?

Uiteindelijk maak je een eigen versie van het nieuws. Maak dit zo compleet mogelijk. Dit wil zeggen met een titel, tekst en het liefst ook met een foto erbij.

Terugkijken - 0 min

Feedback op het gevonden nieuwsitem en het gemaakte product.

 

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze lessen vallen onder de Creative commons licentie