JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Screencast-o-matic

Maak met screencast-o-matic een instructievideo of laat studenten een filmpje opnemen.

Wat is het?

Screencast-o-matic is een webapplicatie voor het opnemen van het beeldscherm. Je kunt audio-opnames en webcambeelden toevoegen. De kijkers van de screencast kijken dus als het ware mee over je schouder naar het beeldscherm terwijl allerlei zaken worden uitgelegd.

Hoe werkt het?

Ga naar de website van Screencast-o-matic daar kun je op het knopje start recording klikken, er verschijnt een kader waarmee je in kunt stellen wat je wilt opnemen. Je kunt het formaat van het kader zelf instellen. Alles binnen het kader, wordt opgenomen. Vervolgens kun je instellen of je webcambeelden of audio wilt toevoegen aan je screencast. Door ophet rode knopje te klikken start de opname. Er wordt afgeteld en je kunt beginnen. Als je klaar bent druk je op het knopje done, eventueel kun je als het nodig is het filmpje tussentijds pauzeren of herstarten. Vervolgens kun je het filmpje direct publiceren op Youtube of downloaden als videofile om hem nog te bewerken.

Wat kan ik ermee?

Screencast-o-matic is ideaal om instructie te geven aan grote groepen en het is onafhankelijk van tijd en plaats. Het opnemen van een Powerpoint-presentatie met gesproken uitleg erbij is bijvoorbeeld een handige toepassing. Door instructies op te nemen heeft de student de mogelijkheid om de instructies later terug te kijken op een moment dat het hen uitkomt. Screencasts zijn ook handig om wiskundige berekeningen voor te doen of om met behulp van Google Earth geografische zaken te laten zien. Het is tevens goed te combineren met apps als Edpuzzle.

Waarom zou ik het gebruiken?
  • Je hoeft door het gebruik van screencast niet meerdere malen hetzelfde concept uit te leggen. Je neemt het √©√©n keer op en klaar.
  • Je biedt de studenten de mogelijkheid om de uitleg meerdere keren en op zelf gekozen momenten te bekijken
  • Screencast is gemakkelijk in gebruik, je hebt alleen een ingebouwde speaker in je telefoon of laptop nodig om het geluid mee op te nemen.
Tips
  • In de gratis versie verschijnt een watermerkje onderaan beeld, voor 15 euro heb je pro account zonder watermerkje in beeld en veel edit mogelijkheden die je niet hebt bij het gratis account.
  • Zet studenten aan het werk met Screencast-o-matic. Laat ze filmpjes opnemen met uitleg over concepten of opdrachten.
  • Ga bewust om met de vraag of je een volledig scherm wilt opnemen of niet, het kan soms afleidend werken.
  • Laat studenten als huiswerk screencasts bekijken zodat ze beter voorbereidt de les in komen en je meer tijd hebt voor de praktijk of individuele begeleiding.
  • Een extra toevoeging bij Screencast-o-matic is het toevoegen van korte notities. Je kunt de notities koppelen aan tijdsmomenten binnen de screencast. Kijkers kunnen op de notities klikken en springen direct naar het moment van de notitie. Bij korte filmpjes niet nodig maar wellicht bij langere filmpjes wel handig.