JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Marshmallow Challenge

Een experiment dat aanmoedigt tot samenwerking en het geeft inzicht in de creativiteit en innovatievaardigheden van de deelnemers.

Wat is het en hoe werkt het?

De Marshmallow Challenge is een experiment dat aanmoedigt tot samenwerking en het geeft inzicht in de creativiteit en innovatievaardigheden van de deelnemers.

De opdracht is simpel: bouw met 4 personen in 18 minuten een zo hoog mogelijke toren van 20 spaghettistokjes, 1 meter plakband en 1 meter touw. Voorwaarde is wel dat bovenop de toren een marshmallow moet kunnen liggen zonder dat de toren instort. Schoolkinderen blijken een stuk beter te presteren dan het gemiddelde team van volwassenen. Alleen teams van architecten presteerden beter. Volgens de bedenker van de Marshmallow Challenge ligt de oorzaak in de aanpak. Volwassenen zijn eerst bezig met de rolverdeling en proberen voorafgaand aan het bouwen eerst de best mogelijke constructie te bedenken. Kinderen gaan direct aan de slag en komen door opgedane ‘faal’ ervaringen tijdens het experiment al lerende tot een steeds beter design. Ook hebben kinderen geen strijd over wie de baas is of wie het initiatief moet nemen.

Wat kan ik ermee tijdens mijn lessen?

De studenten vinden het leuk om een praktische opdracht uit te voeren maar daarnaast kun je het ook nabespreken om inzicht te krijgen in de teamprocessen. Vragen die kunnen helpen bij het nabespreken zijn:

  • Hoe heb je de opdracht aangepakt? Hoe ben je begonnen?
  • Hoe hebben jullie samengewerkt? Wie nam de leiding?
  • Wat vinden jullie van het resultaat van je eigen groep? Wat denk je dat de sleutel van succes is van de hoogste toren?
  • Hoe hebben jullie de factor tijd ervaren? Positief of negatief? 
Waarom zou ik het gebruiken?

De opdracht geeft inzicht in de creativiteit van de deelnemers. Ook geeft het inzicht in de samenwerkingsvaardigheden van studenten en of ze kunnen presteren onder tijdsdruk.

Tips
  • Geef tijdens de opdracht steeds de resterende tijd weer. Zorgt het liefst voor een zichtbare klok waarop iedereen de tijd in de gaten kan houden.
  • Zorg voor een opzwepend muziekje op de achtergrond.
  • Voor meer achtergrondinformatie over de Marshmallow Challenge, ga je naar de TED-talk van Tom Wujec .