JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Formative

Kijk toetsen na terwijl studenten ze aan het maken zijn.

Wat is het? 

Het is een tool waarmee je toetsen kunt maken. Formative is te vergelijken met een toetsprogramma zoals GoogleForms. Het bijzonder aan Formative, is dat je het als docent op hetzelfde moment dat de studenten de toets maken, ook kunt nakijken.

Nog even het verschil tussen formatief en summatief assessment:
Het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader geeft aan dat Formatieve toetsing een doorlopend proces is van informatie verzamelen over de leerresultaten, over sterke en zwakke punten, die de docenten/leerkrachten kunnen gebruiken voor feedback bij hun lesvoorbereiding en naar hun studenten toe. Bij een summatievetoetsing wordt aan het einde van de opleiding een cijfer toegekend voor het bereiken van de doelstellingen. Dat hoeft niet hetzelfde te zijn als een vaardigheidstoetsing. Sterker nog: een summatieve toets is vaak aan een norm gebonden, een momentopname of een voortgangstoetsing. De kracht van formatieve toetsing is dat het streeft naar beter leren. (bron)

Hoe werkt het?

Met een gratis account kun je zowel formatief- als summatieve toetsen maken en de meest gebruikelijke vragenvormen inzetten en deze geheel of gedeeltelijk laten beoordelen.

Om met GoFormative te werken moet er eerst een account gemaakt worden, vervolgens kun je een klas aanmaken. Wanneer dit wordt gedaan wordt er een klassencode gegenereerd die je te zijner tijd kunt delen met de klas. Eenmaal weer terug bij het dashboard kun je al voorbeeld toetsen zien staan waar je je eigen ‘assignment’ kunt maken.

Eerst vul je een titel in en vervolgens kun je kiezen uit verschillende soorten vragen: meerkeuze, goed/ fout, open vragen of zelfs een vak waar studenten een tekening kunnen maken (het zogenaamde ‘show your work’). Ook kun je zelf afbeeldingen toevoegen of een tekstblok of eigen tekening. Je kunt ook nog bestanden uploaden zoals: youtube video’s, pdf bestand, word of powerpoint bestand.

Als studenten de opdracht aan het maken zijn kun je live meekijken en tegelijkertijd nakijken. Je kunt op een schaal van 10 aangeven hoe goed het antwoord is. Vervolgens tekstueel een terugkoppeling geven.

Wat kan ik ermee?

Met formative kun je de toetsen direct laten beoordelen of tijdens het maken van de toets zelf beoordelen, weging geven, een gedeelte van punten toekennen en feedback geven aan de student. Als je van te voren klassen aanmaakt kun je ook de progressie van de studenten bijhouden

Tips

Wat niet kan is feedback van te voren instellen, dus dat de student na het beantwoorden van een vraag direct het goede antwoord terugkrijgt. Dus niet geschikt voor oefen – of leertoetsen.

AVG-proof

Ja, zolang je oplet met naamgeving als je klassen aanmaakt.